Ett 40-tal nazister från Svenska motståndsrörelsen har frihetsberövats vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Polisen rubricerar händelsen som våldsamt upplopp. Foto: Matilda Rehnman

Överklagar dom om våldsamt upplopp

Publicerad

Tre personer inom den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) överklagar sina domar om våldsamt upplopp till Svea hovrätt. En av dem är en 47-årig Västeråsare.

Det var den 23 januari 2016 som NMR, Nordiska motståndsrörelsen, höll en otillåten demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Demonstrationen urartade och flera personer ur NMR drabbade samman med polis.

Vid tillfället greps 38 personer och polisen beslagtog filmkameror, sköldar, glasflaskor och skyddsglasögon.

Flera har åtalats

Ett flertal nazister har åtalats och dömts i olika omgångar efter händelsen.

Tre av dem dömdes i Stockholms tingsrätt i september månad, och de överklagar nu sina domar till Svea hovrätt. De dömdes för våldsamt upplopp, och en av dem även för hets mot folkgrupp.

Erkänt att han varit där – nekar till brott

En 47-årig Västeråsare dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst för våldsamt upplopp. Han förnekar brott, liksom de andra två, men har erkänt att de varit på platsen vid det aktuella tillfället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer