Foto: SVT / TT

Fetma och övervikt ökar i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Övervikt och fetma ökar i stort sett i alla åldrar och i hela landet, men skiljer sig mellan olika grupper och beroende på var i landet man bor.

– Västmanland har en utmaning bland den vuxna populationen när det gäller fetma men även hos sina 6–9-åringar, säger Anna Jansson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Enligt kartläggningar som Folkhälsomyndigheten, FHM,  genomfört är Västmanland ett av de län som har störst andel vuxna invånare med övervikt och fetma i Sverige. När det gäller 6–9-åringar med övervikt och fetma i hela landet är andelen högst i Västmanland, drygt 8 procent.

– Finns det skillnader mellan regioner i andelen överviktiga så kan man dra lärdomar av andra liknande regioner som har lägre nivåer och se vad man gör där. Det kanske går att applicera samma insatser, säger Anna Jansson, chef på FHM:s enhet för hälsofrämjande levnadsvanor och spelprevention.

Fetma får negativa konsekvenser både för individen och för samhället. Konsekvenserna består bland annat av försämrad livskvalitet, sjukdomar och förkortad livslängd. Övervikt och fetma ökar bland annat risken för typ 2-diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdom.

Kostar samhället 70 miljarder årligen

Folkhälsomyndigheten presenterade 2017 en rapport som angav att den samhällsekonomiska kostnaden för fetma uppskattas till 70 miljarder kronor varje år.

– Det är mycket som pekar på att vi skulle ha en fortsatt negativ utveckling om vi inte gör något åt det här, och Sverige är inte unikt. Det här är en utveckling globalt, säger Anna Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer