Foto: SVT

Så följer västmanlänningarna coronariktlinjerna

Publicerad

Vid restaurang- och cafébesök följs riktlinjerna bra – men när vi badar och handlar är det som sämst.

Det visar den senaste lägesbilden från länstyrelsen över hur västmanlänningar följer rekommendationer, riktlinjer och råd under pågående coronapandemi.

I Västmanlands län upplevs hög efterlevnad vid idrottsanläggningar, restauranger och caféer, hotell, vandrarhem och campingplatser. Även vid besöksmål och friluftsliv följs riktlinjerna bra och det upplevs även ha ökat inom dessa områden sedan föregående vecka.

Dock finns vissa bekymmer vid matcher och träningar med publik vad gäller idrotts- och träningsanläggningar.

Coronaviruset i Västmanland

– Generellt sätt funkar det bra på idrottsanläggningar, men bekymren vi pratar om är när det blir publik med över 50 personer som står tätt ihop på träningar och matcher, säger Dennis Lindberg, stabschef på länsstyrelsen i Västmanland.

Lägst efterlevnadsgrad upplevs vid stränder, badplatser och badanläggningar, butiker och gallerior samt allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mindre än 50 deltagare.

Hur allmänheten sköter sig vid badplatserna är svårare att kommentera den här veckan på grund av sämre badväder.

– När det är regn så är det gallerior som gäller och när solen skiner så är det stranden som lockar. Jag upplever att galleriorna gör bra saker och erbjuder möjlighet att hålla avstånd och sprita händer, men allmänheten väljer att inte göra det. Det är upp till den enskilde att göra det, säger Dennis Lindberg.

Vad är det som brister eftersom allmänheten inte följer riktlinjerna?

– Informationen om hur vi ska hålla avstånd till exempel är ganska väl känd så det handlar om personliga val. Antingen har man inte förstått eller struntar i det. Det är svårt för mig att säga vilket, säger Dennis Lindberg.

Vad är det viktigaste att tänka på som privatperson?

– Jag uppmanar alla att fortsatt hålla avstånd. Det är den mest framgångsrika metoden har det visat sig enligt Folkhälsomyndigheten, säger Dennis Lindberg.

Länsstyrelsens sammanfattning grundar sig på den rapportering som länets kommuner och andra aktörer gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet