Pandemin påverkade befolkningsökningen i Västmanland

Publicerad

Nya siffror visar att befolkningen i länet ökar svagare än på många år. De två stora faktorerna för det är den begränsade rörligheten till följd av pandemin och de många dödsfallen.

Befolkningssiffrorna från statistikmyndigheten SCB är tydliga: befolkningen i länet ökade bara svagt, nämligen med drygt 1 200 personer som motsvarar 0,5 procent, under fjolåret. 

Mindre invandring och fler dödsfall som orsak 

Den viktigaste faktorn för den svaga ökningen är den begränsade internationella rörligheten under 2020. Antalet avlidna är också högre, sannolikt till följd av coronapandemin. 

– Vi har haft en speciell tid med coronapandemin som påverkat länet kraftigt. Liksom i fjol är det också många av länets kommuner som har en minskande folkmängd. Det gör det ännu viktigare att arbeta hårt för en god utveckling i hela länet framöver, säger regionstyrelsens ordförande Denise Norström. 

Svag ökning även i hela riket 

Även i hela Sverige var befolkningsökningen ovanligt svag under 2020. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet