Kvinna pekade ut bilhandlare som brottsling i livesändning

Publicerad

I flera livesändningar på Facebook pekade kvinnan ut en bilhandlare i Västmanland som brottslig. Hon påstod att han bland annat hade svart arbetskraft och lurade sina kunder. Nu har kvinnan dömts till villkorlig dom och böter för grovt förtal.

Västmanlands tingsrätt konstaterar att filmerna, som låg kvar på kvinnans offentliga konto i åtminstone ett par månader, fått stor spridning.

Också att hon i sina kommentarer och i rubrikerna till publiceringarna pekat ut mannen som brottslig och/eller klandervärd. Uppgifter som kunde förväntas utsätta honom för andras missaktning.

Åklagaren menade att kvinnan också velat kränka mannen på grund av hans ursprung.

Mannen själv har uppgett för rätten att det gått sämre för hans firma sedan de tre filmerna publicerades.

Nekar till brott

Kvinnan har dock nekat till brott och menat att det hon sagt på filmerna är riktigt och att hon spelat in dem för att hon känt sig hotad. Filmerna skulle användas som bevis kring bilaffären. Enligt hennes sätt att se på saken, försvarade det hennes agerande.

Hon har dock bett om ursäkt för de kränkande uttalanden hon gjort om mannen och hans ursprung. Och förklarat dem med att hon var i affekt.

Tingsrätten menar dock att kvinnans agerande inte är försvarligt och dömer henne till villkorlig dom och 70 dagsböter om 50 kronor för grovt förtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer