Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Celeste Auvinen pendlar till jobbet i Sala nästan varje dag. Hör henne berätta om hur hon påverkas av tåg som ställs in. Foto: SVT/Ida Skyttberg

Tågpendlaren Celeste om problemen med Mälartåg: ”Jag får magont av oron”

Uppdaterad
Publicerad

Tågstrulet för Mälartåg ställer till det för många pendlare. Celeste Auvinen som jobbar inom hemtjänsten i Sala berättar att inställda tåg och brist på ersättningsbussar blivit en del att hennes vardag.

– Man känner ingen trygghet längre. Måste jag flytta för att kunna resa till jobbet och tillbaka utan oro?, undrar hon.

Celeste Auvinen jobbar inom hemtjänsten i Sala och pendlar hem till Ransta varje dag. Enligt henne funkade pendlandet bra fram tills i våras:

– Det blev inställda tåg nästan varje dag. Det blev inställt med väldigt kort varsel och man kunde inte räkna med en ersättningsbuss eller något sådant. När man jobbar inom hemtjänsten och vet att så många är beroende av att man kommer till jobbet så vill man inte vara osäker på om man kommer fram. Man går omkring och har magont hela tiden av oron.

Snart har 3 200 personer skrivit på den namninsamling som pendlaren Linda Lejon startat och ska lämna över till ansvariga.

SVT Nyheter Sörmland pratade nyligen med MTR:s vd Frida Ukmar om framtidsutsikterna och lokförarbristen som bidragit till det aktuella läget. Men ljusningen ser ut att ligga långt fram i tiden.

– Jag vill kunna vara redo att till 2024 leverera den trafik vi lovat både Mälardalstrafik och resenärerna, säger hon.

MTR tog över driften av Mälartåg i slutet av 2021.

I klippet berättar Celeste mer om hopplösheten hon känner över tågsituationen just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.