Foto: SVT/Arkiv

Pengar i kampen mot övergödning

Publicerad

Sjöar och vattendrag i länet lider av övergödning. Därför ska Havs- och vattenmyndigheten nu tillsammans med länsstyrelsen dela ut flera miljoner kronor till arbetet för renare vatten.

Nu ska övergödningen bekämpas i länet. Det är Havs- och vattenmyndigheten som tillsammans med länsstyrelsen delar ut drygt åtta miljoner kronor för att uppnå renare vatten.

– Övergödningen är nog det miljöproblem som är mest svårlöst i Sverige och mest omfattande när man ser till utbredning, säger vattenvårdsdirektören vid länsstyrelsen Mats Wallin.

– Vi ser att våra vatten i Mellansverige men även havet är väldigt negativt påverkade av övergödningen och det måste göras mer mot problemet, fortsätter han.

Pengarna kan sökas från och med nu och det är både kommuner och ideella organisationer som ska stödjas.

– Det kan vara kommuner som söker pengar för att tillsätta folk som jobbar med problematiken eller så kan det även vara enskilda hästgårdar och andra ideella organisationer, säger Mats Wallin.

Under sommaren ska ansökningarna behandlas och de som ska få bidrag väljs ut. Sedan ska jobbet mot övergödningen starta senast i början av oktober.

Kommer pengarna att räcka till för att få till ett bra resultat?

– Mitt svar här är: nej. Det måste göras så mycket och för insatserna behövs det mycket pengar, förstås. Men detta är i alla fall ett steg i rätt riktning, säger vattenvårdsdirektören Mats Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.