SVT hängde med på handigolfträning på Hälla i Västerås. Foto: TT/SVT

Pengar till utrustning ska öka parasportandet

Publicerad

Föreningar med parasportverksamhet kan nu få ekonomiskt stöd till att köpa in utrustning. Syftet är att öka tillgängligheten framförallt för barn och unga. – Det är verkligen bra, för här finns ett behov, säger Stefan Isaksson, Parasportförbundet Västmanland.

Sedan tidigare finns ekonomiskt stöd för när anläggningar ska tillgänglighetsanpassas. Men nu kan föreningar också söka och få pengar, upp till hälften av investeringskostnaden, när de köper in tävlings- och träningsutrusning.

– Mycket inom paraidrotten handlar ju om att man behöver hjälpmedel och utrustning som kostar mycket pengar, så det här är fantastiskt bra, säger Stefan Isaksson, ordförande i Parasportförbundet Västmanland.

Kraven är att föreningen ska vara ägare till utrustningen och att flera aktiva ska kunna använda den. Foto: SVT arkiv

Syftet är att öka tillgängligheten framförallt för barn och unga med funktionsnedsättning. Totalt finns fem miljoner kronor som ska fördelas innan årsskiftet, enligt Västmanlands idrottsförbund.

”Handlar om folkhälsa”

Föreningarna runtom i landet ansöker direkt hos Riksidrottsförbundet.

– Det är svårt att gissa hur konkurrensen blir och hur långt pengarna räcker men det här handlar ju om folkhälsa, att folk rör sig och kommer ut i ett socialt sammanhang. Och förhoppningen är ju nu att vi ska nå ut till fler, absolut, säger Stefan Isaksson.

Reaktionerna på det nya stödet var positivt hos golfklubben som SVT besökte. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.