Pernilla Koski är en av 15 ordinarie deltidsbrandmän på stationen i Hallstahammar. Foto: SVT

Pernilla är deltidsbrandman i Hallstahammar: När larmet gick på julafton ”frös” släkten

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad mot på många andra håll har Hallstahammar relativt lätt att bemanna sin deltidsbrandstation. Förutom 15 ordinarie brandmän har de två extra medåkare.

– Så fort jag fick jobb här i Hallsta ringde jag upp räddningschefen, skrattar specialläraren Pernilla Koski som varit deltidsbrandman i fem år.

Deltidsstationerna är en viktig del av räddningstjänstens organisation, men på många håll är det stora svårigheter att bemanna dem. Mycket på grund av att människor idag ofta arbetar på annan ort än där de bor. I Västmanland är Kolbäck och Kungsör exempel.

Ransta tillhör dem som gjort speciallösningar. Där har man ingen vakans men saknar personal som kan upprätthålla beredskap dagtid.

– Den brandman som arbetar i Ransta har beredskap varje dag han är på sitt ordinarie jobb, även under de två veckor som han enligt schemat är ledig från räddningstjänsten, berättar Tommy Jansson, räddningschef i Sala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.