Hanen och honan turas om att ruva de tre äggen. Den som inte ligger på ägg är ute och jagar. Foto: Birdcam (övervakningskameran i bolådan på silon)

Efter dejtingdramatiken: Nu har pilgrimsfalkarna på silon i Västerås lagt tre ägg

Uppdaterad
Publicerad

Efter dramatiken när honan letade ny partner har det nya pilgrimsfalkparet nu lagt tre ägg i bolådan på Silon i Västerås. I början på juni är förhoppningen att ungarna ska kläckas.

– Just nu är det inte jättemycket action i lådan, det är i stort sett när de byter ruvningspart, säger Johan Karlsson, ordförande i Västmanlands ornitologiska förening.

Ruvningstiden är ungefär 30 dagar. Allt sker ungefär en vecka senare än än vanligt.

– Förut om åren har vi ju haft ett stationärt par på silon men i år var honan ensam och behövde hitta en hane. De kom helt enkelt igång senare.

Pilgrimsfalkarna i Västerås

Det är inte alldeles lätt att få en skymt av äggen, ens via den kamera som sitter i bolådan, berättar Johan Karlsson.

Filmas med webbkamera

Via en webkamera som streamar live dygnet runt året runt kan man följa pilgrimsfalkarna som bor uppe i bolådan på silon i Västerås. Såhär har det sett ut tidigare år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilgrimsfalkarna i Västerås

Mer i ämnet