Under måndagseftermiddagen väntas sjukhusdirektör Liselott Sjöqvist ta beslut om att skjuta upp ytterligare hälsokontroller för att frigöra personal. Foto: Melker Blomberg /SVT

Flera verksamheter stängs ner – ska säkra sjukvårdens beredskap

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den ansträngning som det nya coronaviruset innebär för sjukvården skjuts nu alla icke-akuta operationer och all endoskopi upp de kommande två veckorna i Västmanland. Även flera hälsokontroller skjuts upp.

– Utöver det mänskliga lidandet är det en frustration för patienterna att operationerna skjuts upp, säger sjukhusdirektör Liselott Sjöqvist.

Genom att skjuta upp operationer menar Sjöqvist att material tillgängliggörs och  personal frigörs och kan stötta de verksamheter som är i störst behov.   

– Vi tänker att de här två veckorna kommer ge oss en bild av vilken tillgång vi har av material, säger hon. 

Coronaviruset i Västmanland

Trots beslutet ska regionen kunna utföra cancer- och akutoperationer, men har även att krav på sig att upprätthålla den katastrofmedicinska beredskapen. De patienter som får sitt planerade vårdbesök inställt kommer inte att skickas utanför länet för vård inom vårdgarantin.

Alla hälsokontroller stängs eller begränsas

Personalen som friställs från sina ordinarie jobb kommer anmälas till en resursenhet. Därefter kommer de omfördelas utifrån kompetens där den behövs som mest. Vidare menar Sjöqvist att det kan bli så att personalen kan behöva jobba på ett annat sjukhus, t.ex. personal som frigörs i Köping jobbar i Västerås.

Alla hälsokontroller på mammografin har skjutits upp. Under eftermiddagen fattades även ett beslut som innebar att hälsosamtal för 50-åringar, och gynekologiska cellprovskontroller stängs ner. Hörselenheten stänger sin drop-in för patienter med hörselapparat som istället behöver boka tid. Detta gäller från och med 16 mars.

– Vi har idag beslutat att tillfälligt stänga ytterligare vårdverksamheter i syfte att minska risken för spridning av Covid-19, minska materialåtgång och minska belastningen på sjukvården av vårdbesök som inte är av akut karaktär, säger Liselott Sjöqvist, Sjukhusdirektör Region Västmanland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet