Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pokémon skapar problem för kvinnojouren

Uppdaterad
Publicerad

Det populära mobilspelet Pokemon Go skapar oro på kvinnojouren i Västerås då många spelare nu rör sig runt kvinnohuset i jakten på föremål i spelet.

Precis utanför kvinnorjourens byggnad i Västerås finns ett så kallat ”poke-stop”, det vill säga en plats dit spelare av mobilspelet Pokemon Go vallfärdar för att fånga fantasidjuren Pokemons. Spelet, som släpptes i Sverige för bara några dagar sedan, har lockat massvis med människor, som nu skapar bekymmer för kvinnojouren.

”En olämplig placering”

– Det är spelare själva som uppmärksammat kvinnojouren i Västerås om att det finns ett ”poke-stop” utanför huset. Och det är en väldigt olämplig placering för vår verksamhet, säger Elin Hedén på Kvinnohuset i Västerås.

Så kallade ”poke-stops” är verkliga platser dit spelare av Pokemon Go söker sig för att hitta saker i spelet. De finns på en mängd platser inne i Västerås, en del har hamnat på mindre lämpliga platser som vid kvinnohuset.

Minskar tryggheten

– Det är olämpligt eftersom våra besökare behöver få vara anonyma och känna sig trygga när de kommer hit, säger Elin Hedén.

SVT:s reporter möter flera spelare på Västerås gator som håller med om att alla platser inte lämpar sig för mobilspelet.

– Bilvägarna är ganska farliga. Jag var ute på Hälla och då låg de ute på bilvägen och det är ju mindre bra om man springer omkring där, säger Viktor Eliasson.

Har kontaktat riksorganisationen

Kvinnojouren i Västerås har nu kontaktat Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige för att lösa problemet.

– Vi ska se om de kan undersöka om det går att bli av med ”poke-stoppet”, ha möten med spelbolaget eller Google maps eller liknande, säger Elin Hedén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer