Mannen som erkänt sig skyldig till morden på Ikea bodde på ett asylboende i Arboga. Foto: Madeleine Longo/SVT

De misstänkta bodde på samma asylboende

Uppdaterad
Publicerad

De två män som misstänks för knivmorden på Ikea i Västerås, en 23-åring och en 35-åring, bodde på samma flyktingboende i Arboga. Strax efter knivdådet på måndagen ska polisen ha genomsökt boendet.

– Polisen var här i går och frågade efter två killar, men de berättade inte varför, säger en boende på asylboendet för SVT Nyheter.

Båda de misstänkta männen härstammar från Eritrea och var bosatta på flyktingförläggningen, bekräftar polis och åklagare vid en presskonferens.

Knivdådet på Ikea

Tre polisbilar ska ha kommit till boendet efter knivattacken. Polisen pratade då med chefen för asylboendet och ska även ha sökt igenom ett eller flera rum i byggnaden.

Problem med våld

När SVT Nyheter besöker platsen på tisdagen, dagen efter attacken, är stämningen spänd.

– De måste ha varit med om något väldigt dramatiskt i sitt hemland för att kunna begå ett sådant vansinnesdåd, säger en lärare på asylboendet.

Flera som SVT pratat med vittnar om att det tidigare har varit problem med våldsamheter på flyktingboendet, bland annat med slagsmål i matsalen, men att det förbättrats efter att en grupp män flyttats till andra ställen.

En man som är bosatt på boendet berättar att många inte vågar prata med polisen, eftersom de är rädda för att det ska påverka deras möjligheter att få asyl i Sverige.

Knivar hittade på Ikea

Det var strax efter klockan 13 på måndagen som larmet kom till polisen om en knivattack på Ikea i Västerås. Polisen och vice chefsåklagare Eva Morén bekräftar att offren för attacken är en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son, båda hemmahörande i Skellefteå. De hade knivskurits till döds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet