Polis hämtade kvinna på jobbet i Västerås – nu granskar JO fallet

Uppdaterad
Publicerad

Inför kollegor och chef fördes en kvinna i Västerås iväg från sin arbetsplats av polis till ett förhör. Nu granskar JO händelsen och kräver att polisen svarar på varför kvinnan hämtades på sin arbetsplats.

Det var i maj förra året som två poliser dök upp på kvinnans arbetsplats och inför kollegor och chef förde bort henne till ett förhör. Kvinnan, som tidigare inte varit misstänkt för brott, kände sig kränkt och chockad av tillvägagångssättet. Händelsen har JO-anmälts eftersom kvinnan anser att hämtningen inte var försvarbar då hon varken fått kallelse eller chans att själv inställa sig till förhör.

Krävs på svar

Polisen har tidigare uppgett att beslutet fattades av åklagaren, men enligt Åklagarmyndigheten, som yttrade sig i början av maj om händelsen, så stämmer inte det. Enligt dem har polisen själva fattat beslutet utan kontakt med åklagare, vilket dessutom är emot åklagarens instruktioner. Med anledning av det krävs nu Polismyndigheten på svar till JO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.