Polischefen Lena Tysk omplacerades efter det påstådda hotet. Foto: TT

Polischef åtalas för ofredande

Uppdaterad
Publicerad
”Har du sagt det här till media är du död”, ska polischefen Lena Tysk ha sagt när hon hotade sin chefskollega Agneta Kumlin, enligt källor till SVT Nyheter Västmanland. Nu åtalas Lena Tysk för ofredande. Själv förnekar hon brott.

Polischefen i Västmanland Lena Tysk åtalas för ofredande efter att ha hotat och verbalt attackerat polischefen Agneta Kumlin i Sala. Det uppger chefsåklagaren på tisdagseftermiddagen. 

Lena Tysk ska enligt åtalet högljutt och närgånget, och med en mobiltelefon upptryckt mot ansiktet, konfronterat kollegan Agneta Kumlin för att kritiserat den nya polisorganisationen öppet i media.

Hotades på ledningsmöte

Det var i oktober i en intervju i SVT Nyheter Västmanland som polischefen i Sala, Agneta Kumlin, bland annat uttryckte en allvarlig oro för framtiden och kritik mot att polisen skulle bli färre nattetid.

Efter det kunde SVT berätta hur polischefen i Västmanland, Lena Tysk, i samband med en ledningskonferens i oktober verbalt attackerade Kumlin. Enligt uppgifter till SVT ska Tysk ha tryckt upp sin mobiltelefon mot Kumlins ansikte och sagt:

”Har du pratat om det här i media är du död”

Ville inte kommentera

Flera poliser – oberoende av varandra – bekräftade att orden föll just så. När SVT Nyheter i oktober konfronterade Tysk med uppgifterna om dödshotet vägrade hon kommentera. Samtalet slutade med att hon lade på luren.

Lena Tysk anmälde senare sig själv.

– Jag har idag gjort en egen anmälan kring uppgifter i media om att jag påstås ha riktat hot mot en chef inom polisområdet. Med hänvisning till den utredning som nu ska genomföras kan jag därför inte kommentera frågan ytterligare, sa hon i samband med det.

Åtalas för ofredande

I åtalet som nu lämnats in beskrivs händelsen på ledningsgruppsdagen den 18 oktober i Sätra Brunn, som att Lena Tysk med hög röst och inför andra poliser konfronterat Agneta Kumlin.

Läs mer: Turerna kring polisbråket – detta har hänt

Enligt åklagarmyndigheten ska hon bland annat ha sagt ”Vad har du sagt till pressen!?” eller liknande. Därpå ska hon ha satt upp en mobiltelefon nära Kumlins ansikte och sagt ”Du får aldrig mer prata med pressen!” eller liknande.

Förhör har hållits med de båda polischeferna samt vittnen och enligt stämningsansökan har Tysk begått handingen med uppsåt. Tysk förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet