• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer:

Foto: SVT

Polisen förstärker för att hjälpa räddningstjänsten

Publicerad

Ett 80-tal poliser, från olika delar av Sverige, jobbar dygnet runt med bränderna i Sala kommun.
– Vårt uppdrag är att först och främst hjälpa räddningstjänsten att hålla vägspärrar stängda. Det är ett 30-tal poliser som är här och förstärker från flera olika polisregioner i Mälardalsområdet, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på polisen region mitt.

Räddningstjänsten fortsätter att arbeta med skogsbränderna i Sala, som rasat på flera ställen sedan i måndags. I det största brandområdet i Rörbo ökar man under torsdagen resurserna så att branden inte flammar upp när vinden tilltar.

Samtidigt förstärker även polisen sin närvaro i området, dels för att bistå räddningstjänsten att hålla nyfikna brandturister utanför vägspärrar, men även för att stoppa boende som vill åka till sina fastigheter.

– Behöver man åka in för att hämta till exempel hämta viktig medicin, kan man göra detta med ledsagare från polisen, men då ska det vara viktigt och man måste alltid fråga poliserna vid vägspärren först, säger Lisa Sannervik presstalesperson på polisen i region mitt.

Misstänks vara anlagd

Vid skogsbranden i Broddbo misstänker polisen att den är anlagd och har gripit en person skäligen misstänkt för det. När det gäller övriga bränder, som till exempel den senaste i skogen, nära vägen vid Nässelbo som började brinna efter det att polisen gripit den personen, vill polisen inte spekulera om hur den har startat.

Är det bara skogsbranden i Broddbo som ni misstänker brott?

– Släckning pågår, så polisen har inte kommit in än, det är för varmt, men vi har alltid brottsperspektiv med oss, säger Lisa Sannervik.

Foto: Robert Gustavsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västmanland 2018

Mer i ämnet