Per Ågren. Foto: SVT

Polisen: Gör anmälan via telefon istället

Uppdaterad
Publicerad

Trots förstärkning från andra delar av landet har Västmanlandspolisen haft svårt att få resurserna att räcka till den senaste veckan. Vissa ärenden och insatser har fått läggas åt sidan.

– Det har varit mycket som hänt på en gång. Men när det gäller det mest viktiga, där tror jag faktiskt vi har lyckats prioritera det tillräckligt högt för att sätta resurser på det, säger Per Ågren polismästare i Västerås.

Efter morden på Ikea på Erikslund för en vecka sedan har Västmanlandspolisen haft förstärkning från både regionen och från nationellt håll. Men ändå har man tvingats göra prioriteringar som innebär att framförallt egeninitierade insatser fått stå åt sidan.

Hastighetskontroller uppskjutna

Ett exempel är de extra hastighetskontroller vid skolor som var planerade att börja under måndagen.

– Det kan också vara ärenden som vi normalt sett skulle ha åkt ut med polisbil till för att ta upp en anmälan om inbrott eller motsvarande, där det kan finnas tillfällen där vi säger att gör den här anmälan via telefon istället.

Per Ågren är dock nöjd, både med den hjälp som kommit utifrån och med hur man lyckats prioritera ärenden under den senaste veckan. Och han tror inte att till exempel möjligheten att klara upp andra ärenden påverkats negativt.

– Jag tror att såsom vi nu har lyckats, att vi ändå har balanserat de här konsekvenserna på ett bra sätt. Däremot har vi inte hunnit gjort lika mycket polisverksamhet på bredden som vi annars skulle ha kunna gjort, säger Per Ågren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet