”Polisens omorganisation en nitlott för Västmanland”

Uppdaterad
Publicerad

Konsekvenserna av polisens omorganisation har diskuterats mycket den senaste tiden. Som första lokalpolisområdeschef i Västmanland vittnar nu Agneta Kumlin i Sala om sin oro: ”det håller inte”.

Förra helgen kallades polisen till bråk mellan ett 40-tal personer på Stora torget i Sala. De fick då lämna sin kommendering vid en fest arrangerad av mc-gänget Red Devils, där åtminstone en Hells Angels-medlem fanns på plats.

Nu larmar polisen i Sala om att polisens omorganisation – som har varit på gång sedan en tid men som sjösattes i veckan – är en nitlott för länet och inte minst för de små kommunerna.

– Jag har jobbat på polisen sedan 1976 och tycker att jag känner till området och problematiken. När man då flaggar för att det här håller inte, det här kommer inte att gå bra – då förtjänar man att bli lyssnad på, säger Agneta Kumlin, lokalpolisområdeschef i Sala.

Färre patruller

På nätterna hade man tidigare två patruller som täckte hela norra länsdelen, Fagersta och Sala – numera har man en enda. Från ledningens sida förlitar man sig på att det finns patruller att tillgå i övriga regionen om det skulle behövas.

Räcker det i ett trygghetsskapande perspektiv?

– Beroende på vilken tid på dygnet det är, och vad som är specifikt för området just då: ibland ja och ibland nej. Det blir lite tokigt att prata om den enskilda bilen. Det är den sammantagna resursen vi tittar på, säger Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland.

”Stockholmsperspektiv”

Men Agneta Kumlin anser att polisen tittar utifrån ett Stockholmsperspektiv.

– Man förstår inte att det bara finns en patrull. Man förstår inte att plockar man bort en person – då blir det tomt, säger hon.

Hon oroar sig för sina kollegors hälsa.

Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland, säger att hon tror att det kommer att se annorlunda ut i framtiden.

– Vi kommer att göra en hel del förändringar också i Västmanland. Men det kommer att ta ett tag, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet