• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Polisen om civilkurage

Uppdaterad
Publicerad

I vilka situationer är det lämligt att man ingriper om man blir vittne till ett pågående brott? Tvärsnytt ställde frågan till Eric Oskarsson vid Köpingpolisens ungdomsgrupp.

Ska man alltid agera när man ser något som händer?
– Jag tycker att man ska visa civilkurage och jag tycker att man ska agera. Sedan kan man agera på olika sätt, säger Eric Oskarsson.

Gäller det oavsett ålder och fysisk kapacitet?
– Ser man ett brott som begås, att någon far illa, skadegörelse eller liknande, då kan man alltid ringa polisen och larma. Det är steg ett. När man har larmat då kan man stanna kvar på platsen och göra iakttagelser som kan vara jätteviktiga för oss när vi ska utreda brottet. Så man kan ingripa på olika sätt, det behöver inte vara fysiskt.

Kan det vara obehagligt att stanna kvar vid situationen, tror du?
– Jag förstår att folk kan tycka att det är obehagligt att stanna kvar och känner man att det är så pass allvarligt att man inte vill bli sedd då kan man kanske gömma sig bakom ett hörn och göra iakttagelser.

Vi har exemplet med Tobias Back som utsattes för brott, stannade kvar och argumenterade. Hur mycket rekommenderar du det?
– Jag tycker att det är jättebra att den här personen har vågat agera och stå upp för sig själv i den här situationen. Sen kan jag inte reagera att man som ensam person ska ingripa mot ett ungdomsgäng som kanske är aggresiva, det är polisens arbete att göra det. Men att man står kvar, larmar och gör iakttagelser. Det är jätteviktigt.

Vad kan det göra för skillnad?
– Jag tror att det är ett ställningstagande av samhället som visar att vi inte viker ner oss utan att vi är beredda att ingripa, vi är beredda att larma polis och vi är inte rädda för att vittna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tvärsnytt live på webben

Mer i ämnet