Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet där polischefen i Västmanland Robert Wallén berättar hur många kriminella nätverk det finns i länet. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Polisen om kriminella släkter i Västmanland: ”Det finns en handfull nätverk”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har lokaliserat ungefär fem familjer eller släkter i Västmanland som ägnar sig åt organiserad brottslighet. Det handlar om olika familjer snarare än klaner, enligt polischefen i Västmanland Robert Wallén.

I helgen uttalade sig rikspolischef Mats Löfving i Ekots lördagsintervju angående klaner. Det mest uppmärksammade han sa är att det finns åtminstone 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige i dag som arbetar med att organisera och systematisera kriminalitet. Något som bland annat har fått riksdagspolitikerna att reagera.

Cirka fem kriminella nätverk i Västmanland

Vad gäller Västmanland så bedömer polisen att en handfull släkter har våldskapital och opererar på olika sätt i länet. Det rör sig snarare om familjer mer än klaner enligt Robert Wallén, polischef i Västmanland.

– Klaner stämmer inte in här, det är en handfull nätverk som ser olika ut. Vi har en bra bild över de konstellationer som finns, säger han.

I klippet ovan utvecklar Robert Wallén sitt resonemang och förklarar hur han ser på begreppet klansamhälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer