Polisen tar inte ställning till vilka åsikter som förs fram, utan ser bland annat över val av plats, tid samt hur många som bedöms medverka i manifestationen eftersom det kan vara avgörande för bland annat vilken plats som är lämplig. Foto: SVT

Polisen ser över tillståndsbedömningar inför valåret 2018

Uppdaterad
Publicerad

Alla ansökningar om tillstånd att demonstrera ska behandlas och bedömas på samma grund, det vill polisen säkerställa inför valåret 2018. Samtidigt är det många som manifesterar helt utan tillstånd.

Polisen har en ny organisation och nästa år är det valår, därför ser polisen över rutiner för bedömning av tillstånd för olika former av manifestationer just nu.

– Det här är första gången som vi genomför ett val efter att den nya polisorganisationen trädde i kraft och det är väldigt viktig att vi uppfattas likadant över hela Sverige, berättar Peter Jonsson, stabschef för polisregion mitts valstab.

– Oavsett om du söker tillstånd i Västerås, Skåne eller i Norrland så ska ärendet behandlas på samma sätt.

Åsiktsfriheten är grundlagsskyddad

Du får tycka precis vad du vill privat i Sverige och du får även framföra nästan vilka åsikter som helst på offentlig plats förutsatt att du inte begår till exempel hets mot folkgrupp eller framför allvarliga förolämpningar som kan vara brottsliga berättar Peter Jonsson.

Men om du vill uttrycka din åsikt på offentlig plats i samhället måste du nästan alltid söka tillstånd. Inte för själva åsikten utan för att uppta platsen du står på.

Polisen tar inte ställning till vilka åsikter du vill föra fram utan ser bland annat över val av plats, tid samt hur många som bedöms medverka i manifestationen eftersom det kan vara avgörande för vilken plats som är lämplig bland annat.

Kan inte upplösas godtyckligt

Vissa höger och vänsterextrema organisationer genomför regelbundet manifestationer eller motdemonstrationer utan tillstånd enligt polisen. Genom detta gör de sig skyldiga till brott mot ordningslagen, ett brott som bara ger dagsböter men det verkar sällan upprättas polisanmälningar kring detta.

Orsaken är troligen flera enligt poliser SVT talat med. Dels är det svårt att få en sådan anmälan att resultera i något då personerna på plats oftast inte vill ta på sig arrangörsansvaret sedan är yttrandefrihetsgrundlagen så stark att den ofta väger tyngre vid en samlad bedömning på plats.

– För att polisen ska upplösa en manifestation utan tillstånd krävs en svårare oordning på plats eller allvarliga trafikstörningar eller hot mot människors liv och hälsa tillexempel, säger Peter Jonsson. Det är ganska ovanligt att ordningsstörningarna är så pass allvarliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.