Bild från häktningsförhandlingen av den unga mannen som misstänks för mord och mordförsök vid en sommarstuga. Foto: Pavel Koubek/TT

Polisens teori: Maken drunknade där han hittades

Uppdaterad
Publicerad

Den mordmisstänkta 42-åringens make drunknade där kroppen hittades, på en meters djup precis vid bryggan på sommarstället utanför Arboga. Det är polisens teori när kroppen har obducerats på nytt efter att graven öppnats upp.

Den 42-åriga kvinna som sitter häktad för mord och mordförsök på sina föräldrar i en sommarstuga utanför Arboga är också delgiven misstanke om mord på sin make som hittades drunknad vid samma sommarstuga sommaren 2015. Fallet som först avskrevs som en olyckshändelse togs sedan upp på nytt – det ledde till att mannens grav öppnades i höstas.

Kroppen obducerades på nytt och bland annat tog man prover på vattnet i kroppen för att jämföra med vattnet i Hjälmaren där kroppen hittades – detta för att kunna fastställa om han drunknade i sjön eller blev transporterad efter sin död. Nu har polisen en klarare bild och arbetar utifrån teorin att mannen drunknade i sjön.  

– Vi har ingenting som tyder på att brottsplatsen var någon annanstans än fyndplatsen, troligtvis har drunkningen skett där kroppen hittades, säger utredaren Per Zetterlund i Veckans brott.

Låg i skilsmässa

Det var försäkringsbolaget IF som började med att utreda drunkningsdöden efter flera mystiska omständigheter. Kvinnan hade tecknat en livförsäkring på 2,5 miljoner kronor som skulle tillfalla henne om mannen avled. Paret låg i skilsmässa och mannen hade träffat en ny kvinna, men ändå befann de sig i sommarstugan tillsammans med deras två gemensamma barn.

– Kvinnan ska ha gått och lagt sig, men vid den tiden hon säger att hon sovit ska hon ha skickat flera sms, säger Anders Lindstrand, utredare på IF.

Flera inblandade

I förra veckan blev det känt att polisen utgår från att flera människor var på plats i sommarstugan vid tillfället för mannens död, något som då bekräftades av åklagaren. Utredaren Per Zetterlund säger till Veckans brott att man haft de uppgifterna länge men att det nu sent i utredningen blivit bekräftade.

– Det ska ha varit flera vuxna personer därute den här augustikvällen än de här två och deras två barn, säger Zetterlund.

Mannen som var fullt frisk var simkunnig hittades på grunt vatten. Försäkringsbolaget fattade misstankar och började utreda fallet eftersom man hade kännedom om att mannen hade förgiftats på en utlandsresa tre veckor efter det att en livförsäkring tecknats på honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbogafallet

Mer i ämnet