Polisens vädjan för att lösa bedrägerier: Bankerna måste ha bättre koll på kundernas konton

Publicerad

Bankerna och lagstiftningen har inte hängt med i samma utsträckning som bedragarna menar Björn Sidenhjärta på polisens bedrägerigrupp i Västmanland.
– Bankens spärrar måste slå till, säger han och vill se större insatser från bankerna för att komma åt brottslingarna.

– Om en vanlig person har en inkomst på 20 000 kronor och gör av dom varje månad på hyra och annat och sen helt plötsligt tickar det in 400 000 kronor, då måste bankens spärrar slå till annars kan man använda en sådan person och ett sådant konto som ett brottsverktyg.

SVT har sökt en av de större bankerna i landet Swedbank. De vill inte ställa upp i en intervju men skriver så här i ett meddelande:

”Vi samarbetar med både polisen och de andra bankerna för att motverka bedrägerier, som är ett stort samhällsproblem. Vi har system som larmar när vi ser något som inte stämmer med tidigare kundbeteende, men vi fångar tyvärr inte allt.”

SVT  har även sökt ansvariga i regeringen för att få svar på om de tänker skärpa lagstiftningen. Från Justitiedepartementet svarar inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare Natalie Sial så här:

”Arbetet med att bekämpa den ekonomiska brottsligheten är en angelägen fråga för ministern. Regelverket för penningtvätt, inklusive bankernas skyldighet att övervaka och rapportera misstänkt penningtvätt till Finanspolisen, är kontinuerligt föremål för revidering. Det ställs höga krav på bankerna, och verktygen för ett mer effektivt informationsutbyte avseende finansiell information förbättras.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer