Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Man i 25-årsåldern död – sköts av polis i Sala

Poliser som sköt ihjäl man i Sala frias – befann sig i ”inbillad nödvärnssituation”

Uppdaterad
Publicerad

Att skjuta är vad poliser förväntas göra när en gärningsman med misstänkt vapen siktar mot dem. Därför frias de två poliserna som sköt ihjäl en Salabo den 19 december förra året. Det slår Särskilda åklagarkammaren fast.

Sala Allehanda var först med att berätta om beslutet som meddelades av chefsåklagare Martin Tidén den 29 april i år.

Mannen som sköts till döds siktade med en låtsas pistol mot poliserna, men det var något som kunde konstateras efter händelsen. Därför var det rätt att skjuta menar chefsåklagaren som förklarar beslutet såhär:

”En polisman som är övertygad och har fog för sin uppfattning om att det föreligger trängande fara för att polismannen själv eller andra kan komma utsättas för svårare våld, trots att det i verkligheten inte är så, kan använda skjutvapen.”

Vad hände?

Det var natten till den 19 december och polisen tog emot  ett larm från två privatpersoner som berättade att en man hotat de med pistol. En civil patrull skickades ut till platsen. När patrullens bil rullade in på Gruvgatan såg poliserna en man komma springande med något som såg ut som en pistol mot deras bil. Den ena polisen sköt mot mannen som fortsatte att springa. Den andra polisen skrek då ”Polis, visa händerna” varpå den springande mannen stannade, vände sig om och siktade mot polisen. 

Fyra skott

Båda poliserna gör då samma bedömning och skjuter mot mannen. Han träffas av fyra skott varav tre fastnar i hans skyddsväst. Den fjärde går in i kroppen och mannen dör kort där efter. Dödsskjutningen inträffade vid 02.22 på natten.

För att ta reda på vad och hur händelsen inträffade har utredarna bland annat gått igenom telefon- och radiotrafik samt inhämtat videor från kroppskameror. Många förhör har hållits och en brottsplatsundersökning har genomförts. 

”Utgångspunkten för mitt beslut är således att personen har agerat på ett sådant sätt att det förelegat fog för polisens bedömning att skjuta verkanseld. ” skriver Martin Tidén avslutningvis i besluet.

Utredningen mot poliserna är nu avslutad och nedlagd.

Klippet ovan spelades in morgonen efter händelsen av SVT:s reporter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer