Hästen Rurik med polisryttarna Magnus Eriksson, Malin Edqvist, Kajsa Jansdotter och Therese Lindberg. Foto: SVT

Polishästen Rurik håller koll på Summer Meet-besökarna

Uppdaterad
Publicerad

De ridande poliserna och polishästarna har nu anlänt till Västerås och årets Summer Meet. Det har kommit ekipage från både Stockholm och Malmö och ikväll går totalt åtta polisryttare i tjänst.

Hästen Rurik är stationerad i Stockholm och anlände under torsdagen tillsammans med tre andra hästar och deras ryttare till Västerås. Ytterligare fyra ekipage kommer från Malmö och tillsammans ska de patrullera Västerås gator under natten till lördag och söndag.

Läs mer: Stängda häktet i Västerås öppnas igen under motorträffen

Västerås Summer Meet

Deras främsta uppgift blir att hålla koll på Summer Meet-besökarna.

– Vi ska mingla med folk och kolla av stämningen för att se till att alla mår bra och att det inte förekommer någon brottslighet, säger Kajsa Jansdotter, som var cyklande polis under Power Meet 2015 och som nu patrullerar från hästrygg för andra året i rad.

Ridande poliser ska mingla

Polisryttare är ett vanligt inslag på evenemang som Summer Meet för att det är kontaktskapande och polisen kan på så sätt komma nära medborgarna.

– De flesta är väldigt vänligt inställda till oss och tycker att det är kul att se oss. Folk vill gärna fram och klappa och hälsa. Vissa hästar blir lite tjuriga över att bli klappade men då säger vi till, annars tycker de flesta om att bli lite kliade, säger Jansdotter.

Blåsa folk och skydda kollegor

Att jobba från hästrygg ger polisen även möjlighet att få en bättre helhetsbild över vad som händer.

– Man får en väldigt bra överblick och kan se över folkmassorna och in i buskage och bilar. Dessutom kommer vi fram fortare, säger Kajsa Jansdotter.

Läs mer: Polisens utmaningar under Summer Meet

Polisryttarna kommer även att kontrollera nykterheten och vid behov, som till exempel vid nedskräpning, skriva ut böter. Men att ingripa vid exempelvis bråk kommer ryttarna att lämna över till sina kollegor.

– Om det skulle bli handgemäng så kan vi inte bara hoppa av och släppa hästen. Om bråk uppstår så får vi kalla på förstärkning från andra kollegor som är till fots. Fast då kan vi hjälpa till och skydda kollegorna. Om någon till exempel skulle försöka frita sin kompis så kan vi skydda kollegorna på flankerna.

”Spring inte bakom hästen”

Arrangören bakom Summer Meet förväntar sig 12 000 bilar och 20 000 besökare, men det är inget som oroar polisryttarna. Trots att hästar är flyktdjur så är det inte mycket som kan skrämma de tränade polishästarna.

– Nej, hästarna påverkas inte. De är lugna om vi ryttare är lugna. Våra hästar är tränade för att kunna hantera sådana här situationer. Sen sätter vi i öronbollar, precis som på travhästar, för att dämpa det värsta oljudet för dem.

Det finns dock en och annan sak som man kan tänka på som Summer Meet-besökare.

– Man ska inte komma springandes bakom hästen för att inte bli sparkad eller flaxa med påsar och kasta burkar i närheten av oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västerås Summer Meet

Mer i ämnet