Foto: Audrey Erath/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Polishuset i Hallstahammar utsatt för explosion

Uppdaterad
Publicerad

I natt utsattes polishuset i Hallstahammar för en explosion. Byggnadens entré är bland annat skadad. På söndagen ska en teknisk undersökning påbörjas för att ta reda på vad som orsakade explosionen.

Det var vid 01:20-tiden, natten mellan lördag och söndag, som polisen fick flera samtal om smällare eller en explosion i centrala Hallstahammar. Patrullen kunde efter ett tag konstatera att det var det egna polishuset som utsatts. Entrédörren och några kringliggande fönsterrutor ska vara skadade. Det har även uppstått skador på omkringliggande fastigheter. Ingen person ska ha befunnit sig i byggnaden när explosionen skedde.

– Det här är en allvarlig händelse och den är inte mindre allvarligt för att det är polishuset som utsatts. Vid den här explosionen har det farit iväg delar ganska långt, det är rena turen att ingen har blivit skadad, säger Per Björklind, förundersökningsledare på krimjouren.

Ingen hotbild

Enligt honom ska det inte finnas någon hotbild mot polishuset.

– Nej, inte vad jag känner till. Hade det funnits det så hade vi vidtagit åtgärder, säger han.

Under sommaren har det varit oroligt i Hallstahammar, med smällare på nätterna och skadegörelse.

– Vi kommer självklart undersöka om det finns ett samband. Det kan mycket väl vara så, men jag har inte helhetsbilden i dagsläget, säger Per Björklind.

Ingen misstänkt

Vad som orsakade explosionen är oklart, men det rör sig om en kraftig explosion. Området är avspärrat och den tekniska undersökningen inleddes på söndagen, där även nationella bombskyddet deltog.

– De är på plats för att säkra upp så att inget skräp är kvar och så hjälper de teknikerna på plats med expertis. Men de är inte där för att vi misstänker att något mer skulle kunna explodera, säger Petter Yderfors, LKC-befäl på polisen.

Den tekniska undersökningen avslutades på eftermiddagen, men förundersökningsledare på krimjouren ville inte uttala sig om något ytterligare framkommit.

En anmälan om allmänfarlig ödeläggelse finns upprättad, men i nuläget finns ingen misstänkt för brottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer