Jessica Polfjärd(M) tog upp polissituationen i Västmanland i riksdagen. Foto: SVT

Polissituationen i länet togs upp i riksdagen

Publicerad

Under gårdagens frågestund i riksdagen tog Moderaternas Jessica Polfjärd upp polissituationen i Västmanland och ställde frågor kring vad som görs för att förbättra polisens arbetsmiljö och även hur man gör för att upprätta hålla säkerheten i hela landet.

Förra veckan kunde SVT Västmanland avslöja att det på flera håll i länet kan bli tomt på poliser och istället skulle flera poliser flyttas till Västerås. Anledningen är att poliserna känner sig otrygga efter skottlossningen mot en polismans villa i Västerås.

Blev fråga för riksdagen

Under torsdagens frågestund i riksdagen så valde riksdagsledamoten Jessica Polfjärd (M) från Västerås att fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) om polisens arbetssituation i Västmanland.

Skott mot polisvilla Västerås

– Det här är ju en fråga som är viktig i Västerås, Västmanland och för hela Sverige. Vi ser ju nu att en trygghetskris har nått Västmanland och den skjutning som gjordes mot en polismans hem har ju fått konsekvenser för hela länet. Nu när poliser tas från delar av länet för att ha resurser i Västerås. Det här är ju allvarligt ur ett trygghetsperspektiv,säger Jessica Polfjärd (M).

Hade hoppats på annat svar

Svaret som Polfjärd fick i riksdagen var att man jobbar på att utbilda fler poliser och att lösningar är på gång. Något som Jessica Polfjärd inte tyckte var ett tillräckligt svar.

– Jag hade hoppats på att regeringen skulle ta sitt ansvar för den kris vi nu står inför. Det handlar ju om ledning och ansvar men också att regeringen har det yttersta ansvaret för den här frågan. Jag tycker regeringen och Socialdemokraterna måste stå upp och berätta vad man vill göra för att poliser ska stanna kvar i sitt yrke, säger Polfjärd.

Vad tycker ni man ska göra?

– Det finns flera saker vi måste göra. Dels måste man kolla på ledningen för polisen. Det finns ett dåligt förtroende och oro för polischefen. Vi ser också att det här är ett yrke som är farligt och vi tycker att lönerna måste höjas. Sen måste även resurserna till polisen ökas, säger Polfjärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skott mot polisvilla Västerås

Mer i ämnet