Foto: TT

Politiker vill se livräddning på föräldrautbildning

Publicerad

Regionpolitikern Carina Sjölund (M) från Kungsör föreslår att hjärt- och lungräddning ska vara obligatoriskt på länets föräldrautbildningar.

Fler föräldrar behöver kunna hjärt- och lungräddning för barn, tycker Carina Sjölund (M), regionfullmäktigeledamot i Västmanland.

– Jag anser att det vore en god investering att utbilda barnsköterskorna i detta, så att de i sin tur kan lära föräldrarna, säger regionfullmäktigeledamoten Carina Sjölund (M), i ett pressmeddelande.

Carina Sjölund (M), regionfullmäktigeledamot.

Ges idag inte på föräldrautbildningar

Idag ingår inte hjärt- och lungräddning för barn vid de föräldrautbildningar som ges av Region Västmanland vid länets barnavårdscentraler.

Hjärt- och lungräddning för barn skiljer sig från den man utför på vuxna. Exempelvis måste man vara mycket försiktigare på ett barn.

– Varje år drabbas cirka 200 barn av oväntat hjärtstopp som sker utanför vårdmiljöer. Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vilket barn som helst, och det vore bra om fler föräldrar kan vara beredda om det värsta inträffar, säger Carina Sjölund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer