Foto: SVT/Johanna Olofsson

Begagnad sportutrustning går hem

Publicerad

Friluftsfrämjandets bytardag i Västerås är en årlig tradition sedan 1972 och även om utbudet av begagnade friluftsprylar varierat med åren så är intresset oförändrat högt.

– De första brukar köa ungefär en timme innan vi öppnar, säger André Axelsson efter att han precis slagit upp dörrarna till årets bytardag i regi av Friluftsfrämjandet i stan.

2.600 prylar är inlämnade till försäljning och André gissar att 2.000 av dem kommer att ha fått nya ägare innan dagens slut.

Mest vintersport

Utbudet har till viss del växlat med åren, i år har man till exempel för första gången fått in en eldriven kick-bike. Men det är fortfarande skidor, skridskor och pjäxor de flesta besökare är på jakt efter. 

– Med tanke på hur mycket det kostar att köpa nya skridskor och skidor varje år så tycker vi den här möjligheten, att till en rimlig pennning kunna byta utrustning, lämna in sin gamla till försäljning och köpa ny som passar, främjar våra syften att så många som möjligt ska vara ute och ha ett aktivt friluftsliv, säger André Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer