Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Nu ska soldattorpen i Kungsör räddas till eftervärlden: ”Som en detektivhistoria”

Uppdaterad
Publicerad

I Kungsör ska nu 90 soldattorp inventeras och dokumenteras.

– Det är som en detektivhistoria att hitta torpen, för ibland finns bara några stenar kvar, säger Lars-Erik Käll, projektledare från Västra Mälardalens släktforskare.

Projektledaren Lars-Erik Käll kallar det för ett ”långtidsprojekt”, och kommunen har visat intresse för att stötta arbetet. Förhoppningen är att projektet ska leda till att allmänheten i framtiden ska kunna ta del av information om torpen och soldaterna som bott i dem via sina mobiltelefoner och QR-koder som ska finnas vid torpen. Något som redan finns på fler platser i Sverige.

– Först ska vi leta på var torpen finns någonstans. Sedan finns det lättillgänglig information om soldaterna i krigsarkivet, berättar Lars-Erik Käll.

Soldater var förfäder

De är tio personer som är med och forskar om torpen. En del av dem har soldater som förfäder.

Lars-Erik Käll berättar att han upplever att det är ytterst få soldattorp som är i någorlunda ursprungligt skick.

Taktegel kan räcka

– Det kanske rör sig om 20 av de 90 torpen i Kungsör. En del har byggts om eller byggts in i hus, men bra många finns det bara några stenar kvar efter. Jag har till exempel hittat en bit taktegel vid en plats och det kan vara tillräckligt för att ha hittat rätt plats för ett soldattorp, säger han.

Initiativet till projektet kommer från Västra Mälardalens släktforskare och Kungsörs hembygdsförening.

I klippet berättar Lars-Erik Käll mer om projektet med att dokumentera torpen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.