Olovlig sjö, enligt länsstyrelsen. En markägare i Tärna har pumpat ut grundvatten utan tillstånd. Foto: Daniel Brodén

Pumpade grundvatten till olaglig sjö

Uppdaterad
Publicerad

En markägare i Tärna har olovligen pumpat ut grundvatten i syfte att anlägga en konstgjord sjö, enligt länsstyrelsen. Nu har markägaren fått ett förbud om grundvattenuttag – annars är risken stor att trakten i och kring Tärna torrläggs.

Enligt länsstyrelsen har markägarna velat anlägga en konstgjord sjö.

– Jag har inte sett något liknande, säger Magnus Svensson, vattenhandläggare vid länsstyrelsen.

Området det rör sig om är cirka 3.000 kvadratmeter som grävts ur och vattenfyllt – utan att markägarna haft tillstånd till det.

Kan bli problem

– De har schaktat ur en stor grop i syfte att anlägga en konstgjord sjö, de har även borrat en brunn för att pumpa upp grundvatten för att fylla nivån i den här konstgjorda sjön.

Hur mycket vatten har pumpats upp?

– Enligt ägarna själva så har de tagit fyra kubikmeter vatten i timmen, vilket är 96 kubikmeter per dygn. Det motsvarar en vattentäkt för flera hundra personer.

Här är sjön, som enligt länsstyrelsen är olovlig sjö. En markägare i Tärna har pumpat ut grundvatten utan tillstånd. Foto: Daniel Brodén

Vad kan det bli för konsekvenser?

– Just nu har vi ett läge där grundvattennivån är under det normala. I värsta fall kan det få brunnar att sina.

LÄS MER: Därför kan det bli vattenbrist i Sverige

Slutat pumpa

Enligt markägarna själva så har det alltid funnits en damm på platsen och hänvisar till en karta från lantmäteriet från år 1959 där man ser våtmarken. Någon sjö hade de aldrig tänkt att göra. Anledningen till att man ville fylla på så fort som möjligt var för att påskynda den biologiska mångfalden.

Pumpningen ska nu ha avbrutits, enligt markägarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer