Foto: Max Green Ekelin/Jan Jansson

Råby får en del av regeringens konstsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Idag stod det klart vilka 15 orter som får en del av kakan när regeringen satsar på konst i miljonprogramsområden. Råby i Västerås är en av dem – där har man blåst liv i en idé från 1969.

Regeringen har gett i uppdrag åt Statens konstråd att arbeta med konst i miljonprogramsområden genom projektet ”Konst händer”.

Totalt ska 26 miljoner gå till att producera konst, använda konstnärliga metoder i stadsbyggnad, och att utveckla metoder för invånarinflytande. 153 ansökningar har kommit in från civilsamhälle och kommuner.

Tar avstamp i projektet ”Ballongen”

Nu står det alltså klart att en del av pengarna går till Västerås stad och Konstfrämjandet Västmanland för deras projekt ”Ballongen – lek på riktigt”. Där har man inspirerats av en bygglekplats som Råbybon Irma Sohlman köpte in från Moderna Museet 1969 och byggde upp på Råby tillsammans med konstnären Palle Nilsson och lokala krafter.

Projektet ”Konst händer” pågår fram till 2018. Satsningen ska främja demokrati och kultur – de 15 platser som valts ut har alla lågt valdeltagande.

Amiralsstaden, Malmö 

Gamlegården, Kristianstad 

Gärdeåsen, Ljusdal 

Hageby, Norrköping 

Hammarkullen, Göteborg 

Holma, Malmö 

Hässelby, Stockholm 

Jordbro, Haninge 

Kungsmarken, Karlskrona 

Lindängen, Malmö 

Prästholmen, Boden 

Råby, Västerås 

Råslätt, Jönköping 

Tjärna Ängar, Borlänge 

Tynnered, Göteborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer