Räddningstjänstens avrådan: ”Elda inte just nu”

Publicerad

Sala-Hebys räddningstjänst avråder från eldning just på grund av det varma vädret och de torra markerna.

– Man kan anta att det kommer att bli ett förbud att elda framöver, säger Moa Hummelgård, operativ chef för Räddningsregion Mitt.

Det varma försommarvädret medför en ökad brandrisk och förutom Sala-Hebys räddningstjänst är det fler räddningsförbund i region mitt som avråder från att elda.

SMHI har gått ut med en varning för skogsbrand i Västmanland och flera län i landet. Brandrisken ser ut att hålla i sig i kommande vecka.

”Grilla helst inte”

Det blåser ordentligt just nu och i kombination med värme är det extra svårt att ha kontroll över en eld. Att bränna upp ris och trädgårdsavfall är olämpligt just nu enligt operativa chefen Moa Hummelgård på Räddningsregion Mitt.

– Det kan man åka med till återvinningen istället. Ska man grilla ska man göra det på iordningsställda grillplatser, eller helst inte grilla alls, säger hon.

Är det eldningförbud?

– Nej, det ligger på länsstyrelsen eller enskilda kommunen att fatta det beslutet men det kan komma ett eldningsförbud snart. Vi kommer nog att rekommendera det, säger Moa Hummelgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.