Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 800 filmer med våldsbejakande is-propaganda hittades i den åtalade Västeråsaren dator och telefon. Nu inleds rättegången mot honom. Foto: SVT

Unik rättegång i Västmanlands tingsrätt – lärde sig göra bomber från IS-filmer

Uppdaterad
Publicerad

Ett videoklipp där en man från Västerås beskriver hur människor kan avrättas ligger till grund för rättegången som inleds på torsdagen. Mannen står åtalad för rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet – ett brott som ingen tidigare dömts för.

Tidigare, 2019, har en person i Sverige dömts för att på sociala medier uppmanat andra att skänka pengar till terrororganisationer, men ingen har hittills dömts för att ha utbildat och rekryterat terrorister -  ett brott som den unge västeråsaren nu står åtalad för.

Utökad terrorlag

Terrorlagen utökades 2010 i syfte att komma åt och försvåra terrorbrottslighet i ett tidigt skede, innan ett eventuellt dåd genomförts. Då kriminaliserades även utbildning, rekrytering och finansiering av terroristbrott.

– Här har vi själva grogrunden för terrorbrottsligheten. Lagstiftaren har försökt komma åt alla handlingar som kan leda till och utgör en viktig del av brottsligheten, säger Hans Ihrman som är vice chefsåklagare och vice kammarchef vid riksenheten för säkerhetsmål.

Sökte efter IS-propaganda

Utöver filmerna som västeråsaren själv spelat in har över 800 videor med is-propaganda och instruktionsfilmer på hur man gör bomber och avrättar människor hittats i mannens hårdvaror. Säkerhetspolisen har även hittat de sökord som mannen använt sig av för att hitta IS-propaganda och information om hur man begår terrorbrott.

Mannens försvarsadvokat menar att han inte har haft avsikten att begå något brott.

Rättegången beräknas hållas under en dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.