Det här är den stora skogsbranden på 75 sekunder Foto: TT

Rättegången om skogsbranden dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Avgörandet kring den stora skogsbranden i Västmanland kommer att dröja. Tingsrättsförhandlingarna gällande allmänfarlig vårdslöshet kommer att inledas tidigast i början på nästa år.

Enligt Västmanlands tingsrätt är preliminärt startdatum satt till januari 2019. Det väntas bli en lång förhandling med många rättegångsdagar.

Anklagas för allmänfarlig vårdslöshet

Det var i januari i år som åklagare begärde att uppdragsgivaren Stora Enso Skog AB och entreprenören, ett företag i Ovanåker, Hälsingland ska betala 5 miljoner kronor vardera i företagsbot för brottet allmänfarlig vårdslöshet.

Skogsbranden i Västmanland

Åklagaren menar att den stora skogsbranden i Västmanland 2014 startade genom gnistbildning från en skogsmaskin och att de båda företagen, genom oaktsamhet, startat branden eftersom markberedningsarbeten inte borde ha utförts med hänsyn till vädret och andra omständigheter.

Anser sig inte ha begått fel

Entreprenörens advokat har tidigare sagt till SVT att hans klient inte begått några fel.

Stora Enso har genom sin företrädare låtit meddela att de inte anser sig skyldiga till någon oaktsamhet som ska föranleda företagsbot.

I höstas slog Mark- och miljödomstolen fast att Stora Enso inte har ansvar för miljöskada i samband med branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet