Lättnader av vissa restriktioner, som längre öppettider på krogen och anpassade deltagartak för evenemang, väntas bli verklighet den 1 juni. Foto: Håkan Claesson/SVT

Reaktioner efter beskedet om lättade restriktioner i juni – krögaren: ”Fortfarande inte optimalt”

Uppdaterad
Publicerad

Lättnader av vissa restriktioner, som längre öppettider på krogen och anpassade deltagartak för evenemang, väntas bli verklighet den 1 juni.

Lokala aktörer som SVT Nyheter Västmanland pratat med ser försiktigt positivt på beskedet.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska restauranger kunna ha öppet till 22.30 från den 1 juni. Alkoholserveringen ska upphöra vid 22.00.

– Det är lite bättre än vad det är nu men det är fortfarande inte optimalt. Det är tufft att driva restaurang när vi inte kan planera våra sittningar, säger Georges Mourad, krögare i Sala och Västerås.

För arrangemang inomhus utan anvisade sittplatser gäller fortsatt åtta personer, men om man anvisas sittplats kan 50 deltagare tillåtas. Utomhus gäller 100 utan sittplats, och om det är med sittplats kan så många som 500 deltagare närvara.

– Jag var ganska säker på att det inte skulle bli öppnande 17 maj utan att det skulle bli någon gång i juni. När vi väl får öppna så är det inte viktigt om det är 400 eller 550 deltagare utan det viktiga är att vi ska öppna på ett smittsäkert sätt, säger Jonas Bresser, arrangemangsansvarig Västerås SK fotboll.

Förberedelserna för Medeltisdagarna i Arboga 11-15 augusti är igång och arrangören är angelägen om att hitta någon form för att genomföra dagarna på ett smittsäkert sätt. Föreningen kommer vara flexibla in i det sista med exakt hur evenemanget kommer se ut.

– Vi avvaktar med att ta några beslut. Vi kan i princip vänta fram till midsommar så vi känner oss trygga med att det kommer bli någonting i år, säger Peter Weiderud, ordförande i Arboga Medeltid.

Trots de planerade lättnaderna ställs nu parkteatern i Västerås in, det rapporterar P4 Västmanland. Parkteatern arrangeras av Västmanlands teater och var tänkt att arrangeras två veckor i augusti.

– Det känns fruktansvärt tråkigt, säger Niklas Hjulström, chef för Västmanlands teater, till radiokanalen.

Lättnader från 1 juni

Deltagartak:

• Inomhusarrangemang: Utan sittplats 8 personer, med anvisade sittplatser 50 personer.

• Utomhusarrangemang: Utan sittplats 100 personer, med anvisade sittplatser 500 personer.

• Sportarrangemang och idrottstävlingar utomhus får ha 150 deltagare.

Öppettider:

• Restauranger och serveringsställen får servera alkohol fram till klockan 22.

• Alla restauranger och serveringsställen måste stänga klockan 22.30.

Övrigt:

• Kollo och läger för barn och unga kommer att få öppna.

• Nöjesparker får öppna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.