Det nya beskedet från regeringen kan innebära att Hamre ridskola får nya lokaler. Beskedet välkomnas av ordföranden i stadsbyggnadsnämnden, Lars Kallsäby. Foto: SVT / Adam Sjöborg

Regeringen öppnar för kontroversiellt bygge vid Badelundaåsen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen säger ja till att ett ridcenter byggs vid Badelundaåsen utanför Västerås. De går därmed emot länstyrelsen.

Frågan diskuterades flitigt redan 2010. Hamre ridskola har slitna lokaler och ligger på en plats som kommunen vill använda till bostäder. Förslaget innebär att riva ridskolan och bygga upp en ny ridanläggning vid Badelundaåsen, öster om Västerås.

Länstyrelsen motsätter sig planerna. Åsen är en mycket viktig historisk plats och ett viktigt kulturarv. Ett arv som skulle hotas av den eventuella exploateringen av området och hästarnas trampande hovar, enligt länsstyrelsen.

Regeringen positiv

Men regeringen anser att anläggningen har anpassats till den värdefulla miljön och ger grönt ljus.

Västerås stad är positiva till regeringens beslut.

– Det är ett fantastiskt delmål för oss, säger Lars Kallsäby (C), ordförande i byggnadsnämnden.

Beslutet har dock även överklagats till Mark- och miljödomstolen av bland annat närboende som också är kritiska till bygget. Nu är det upp till Mark- och miljödomstolen att avgöra frågan.

– Vi vet inte exakt hur lång tid deras prövning kommer ta, men det brukar inte ta längre än ett halvår, säger Lars Kallsäby.

I klippet berättar han bland annat om han tror att det kommer bli framtida utbyggnationer kring åsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.