Per Bolund (MP) presenterar regeringens vårbudget för kommunalråden i Västerås. Foto: Emma Larsson/SVT

Västerås får 104 miljoner av välfärdspengarna

Uppdaterad
Publicerad
På tisdagen presenterade finansmarknadsminister och biträdande finansminister Per Bolund (MP) regeringens vårbudget i Västerås. Kommunen får 103,6 miljoner av regeringens välfärdsmiljarder – Region Västmanland får 74,2 miljoner.

”Välfärdsmiljarderna” är en permanent satsning till kommuner och landsting och fördelas delvis med hänsyn till

Västerås får även ett tillskott till socialtjänsten för barn och ungdom på nästan en miljon kronor i år.

Sedan budgetpropositionen för 2017 lämnades till riksdagen har flera händelser inträffat, både i Sverige och runt om i världen. Det gör att regeringen vill se flera åtgärder redan i år när det gäller ökad trygghet och säkerhet. Bland annat föreslås polismyndigheten ett tillskott på 700 miljoner kronor för att göra det möjligt för myndigheten att anställa ytterligare 10 000 personer.

Avsätter pengar till skola och förlossningsvård

Vad gäller skola och välfärd så avsätter regeringen i år bland annat 500 miljoner kronor till grundskolor och ytterligare 500 miljoner kronor till förlossningsvården. Region Västmanland får 13,4 miljoner kronor till förlossningsvården, och 2,7 miljoner kronor till barn och ungas psykiska hälsa.

Läs mer: Så blir budgeten för dig

Samtidigt ska klimatomställningen gå snabbare för att nå det nationella utsläppsmålet till 2020. Därför vill regeringen i år tillföra 500 miljoner kronor till Klimatklivet som delfinansierar laddstolpar, biogasanläggningar och andra klimatinvesteringar i Sverige.

Den ekonomiska vårpropositionen och förslagen i vårändringsbudgeten bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

Läs mer: Så kritiseras budgeten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer