Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska flygplatsbolaget styras framåt – hör regionpolitikerna om avtalen med Västerås stad: ”Tillräckligt bra” Foto: Jenny Berggren/SVT (arkiv)

Region Västmanland om flygplatsbolaget: ”Har fått igenom mycket av det vi velat”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen fattade regionstyrelsen i Västmanland sitt beslut om att gå in som hälftenägare i flygplatsbolaget vid Västerås flygplats från 1 april 2022. Förhandlingar har lett till styrdokument rimliga att skriva under, menar både S- och M-politiker.

Affären innebär att regionen köper hälften av aktierna i bolaget som står för driften vid Västerås flygplats av Västerås stad för 50 000 kronor.

Aktieägaravtal, bolagsordning och ägardirektiv är exempel på dokument som behandlats. Och enligt regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S) har man fått igenom en hel del som Västerås stad inte haft i sina styrdokument gällande flygplatsbolaget tidigare.

– Affärsmässigheten till exempel. Vi betalar driftbidrag, finansierar inte underskott. Uppdraget till styrelsen är tydligt: att bedriva verksamhet inom den ekonomiska ramen, säger hon.

”Nu börjar arbetet”

Oppositionspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna var tidiga med att driva frågan om att regionen skulle bli delägare i det ekonomiskt haltande flygplatsbolaget.

– Vi är förstås glada över att vi kommit såhär långt, men det är ju nu det verkliga arbetet börjar, säger Jenny Landernäs (M), regionråd i opposition.

Beslut ska också fattas i regionfullmäktige i mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet