Foto: SVT/ TT

Region Västmanland om långtidscovid: ”Vi vet inte hur många som är sjuka”

Uppdaterad
Publicerad

I Västmanland har regionen inte kartlagt hur många som är sjuka i långtidscovid och har i nuläget inte en exakt siffra över antalet sjuka.

– Vi vet inte hur många som är sjuka i långtidscovid. När jag frågar Försäkringskassan vet de inte heller, berättar Åke Tenerz, medicinsk stabschef i Västmanland.

För många som blivit sjuka i covid-19 har återhämtningen gått relativt snabbt. Men för en del har det blivit en långdragen process, där återhämtningen kan ta flera veckor.

– Det vi ser är att vi får remisser från primärvården till sjukhuset, så vi känner att det finns ett behov av att skapa en struktur för uppföljning och utredning, säger Åke Tenerz.

Coronaviruset i Västmanland

Hur ser framtidsprognosen ut gällande långtidssjuka i covid?

– Ingen vet hur framtiden kommer att se ut. Kommer det en tredje våg? Gör vaccinationerna att siffran minskar? Det är sådana frågor vi inte har svar på, utan vi får ställa om efterhand, berättar Åke Tenerz.

I klippet berättar Åke Tenerz mer om långtidscovid i Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet