Regionen häver besöksförbudet: ”Närstående är viktiga i vården”

Publicerad

Snart ersätts det generella besöksförbudet inom hälso- och sjukvården i Region Västmanland med lokala besöksrestriktioner. Det skriver regionen i ett pressmeddelande. 

– Vi går nu in i en ny fas där möjligheten till besök anpassas efter lokala förutsättningar. Men någon full återgång till läget innan pandemiutbrottet är ännu inte möjlig, säger Emeli Månsson, tillförordnad smittskyddsläkare. 

Minskad smittspridning och ökad vaccinationsgrad gör det nu snart möjligt för anhöriga att hälsa på vid länets vårdinrättningar.  

– Besöksförbudet har fyllt sin funktion. Inledningsvis rådde det brist på skyddsutrustning, samtidigt som mycket var osäkert om virusets egenskaper och det fanns en stor oro både bland både patienter och personal. Men även om läget förbättrats avsevärt så finns pandemin kvar – vilket gör att vi inte kan återgå till det som var innan, utan måste hitta nya normala rutiner, säger Emeli Månsson. 

Det generella besöksförbudet som infördes i samband med pandemiutbrottet i mars 2020 ska hävas den 28 juni i år. 

Besökare i vården förutsätts följa följande rekommendationer:

  • Bära munskydd
  • Vara fri från symtom som överensstämmer med covid-19
  • Inte komma på besök om man är identifierad som nära kontakt till någon med bekräftad covid-19 inom de senaste 14 dagarna
  • Följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om handhygien och desinfektera händerna före och efter besöket
  • Följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om fysisk distansering och hålla avstånd (två meter) till personal och övriga patienter
  • Inte vistas i gemensamhetsutrymmen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet