Regionen: ”Det finns nio intensivvårdsplatser i Västmanland”

Uppdaterad
Publicerad

Om fler smittas av coronaviruset och blir allvarligt sjuka finns i nuläget nio intensivvårdsplatser redo i länet. Hur många fler som kan som ordnas är än så länge oklart enligt sjukhusdirektör Liselotte Sjökvist.

Om antal fall av sjukdomen covid-19 ökar och många patienter behöver andningshjälp eller annan avancerad sjukvård så kan vården sättas under stor press.

Enligt siffror från Svenska intensivvårdsregistret (SIR) har region Västmanland tidigare uppgett att åtta bemannade intensivvårdsplatser finns och tre isoleringsrum. Siffran enligt regionen ligger nu på nio platser, vilket innebär strax över tre platser per 100 000 invånare i Västmanland.

Coronaviruset i Västmanland

Nio platser låter väldigt sårbart, planerar ni att få till fler?

– Absolut, det gör vi. Vi måste också inse att varje individ är unik med sin medicinska historia och vi har mycket andra metoder att tillgå innan en patient hamnar i respirator, säger Liselotte Sjökvist.

Det handlar för vården inte bara om platsen i sig utan om att den också ska kunna bemannas. Ett arbete pågår att nu utbilda sjuksköterskor som inte dagligen arbetar med intensivvård.

Antal smittade i Västmanland fram till 20 mars

Totalt antal smittade: 21

Samhällssmittade: 4

Vårdas i slutenvården: 4

Vårdas på IVA: 0

Avlidna: 0

Källa: Region Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet