Under tisdagen väntas beslutet att tas och ifall det tas kommer det gälla för ett år. Foto: SVT/TT

Regionen tar kostnaden för nätläkartjänster

Uppdaterad
Publicerad

I Västmanland är det de enskilda vårdcentralerna som står för notan när du ringer en nätläkare och de senaste tre åren har denna kostnad ökat drastiskt. Därför har nu regionen beslutat att betala 80 procent av kostnaderna.

Under tisdagen togs beslutet och enligt Helena Hagberg (L) som är regionråd i Region Västmanland, har beslutet tagits med anledning av att det inte finns något regelverk för marknaden med nätläkare. 

– I nuläget belastas våra västmanländska vårdcentraler hårt av denna kostnad, säger hon. 

SVT har tidigare rapporterat om detta och träffade då Vårdcentralen i Surahammar som drabbats hårt. Förra året betalade de 200 000 kronor för nätläkartjänster.

Betalade 10,5 miljoner för nätläkartjänster

2018 betalade länets vårdcentraler 5,6 miljoner för nätläkartjänster och 2019 landade summan på 10,5 miljoner. Helena Hagberg (L) hoppas att ett nationellt regelverk ska antas gällande nätläkartjänster, men för ett år framåt kommer kostnaderna minska för vårdcentralerna. 

– Genom att betala 80 procent av kostnaderna för nätläkartjänsterna så lyfter vi det från vårdcentralernas axlar, säger hon.

Vidare berättar hon att kostnaden tas från posten “Regionstyrelsens förfogande” och utgår från att det kommer bli en liknande kostnadsbild 2020. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.