Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Regionen ser behov av mer tillgänglig vård som också är patientsäker

Uppdaterad
Publicerad

Användandet av de privata vårdapparna har ökat kraftigt också i Västmanlands län. Regionen ser både fördelar och nackdelar med det men menar framförallt att de själva måste bli bättre på tillgänglig vård.

– De tillfredställer ju något form av ett behov och det vi behöver göra är att fråga oss hur vi kan bli mer tillgängliga för befolkningen, säger Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande.

Vårdbesöken via de digitala vårdapparna har blivit tre gånger så många på bara ett år i länet. År 2017 betalade Region Västmanland 2,4 miljoner kronor för vård via vårdapparna. I år räknar de med att det blir runt sju miljoner.

Dilemma patientsäkerhet

Denise Norström ser ett par dilemman med vårdapparna för regionens del.

– Det är inte så enkelt att man alltid via en app och ett samtal kan ställa en diagnos och det kan gå väldigt fel. Det finns vissa saker man kan göra. Dessutom behöver inte dessa nätläkare ta ansvar för uppföljning eller ta hand om återbesök såsom regionen behöver.

Därför menar hon att regionen själva måste hitta bättre digitala lösningar och då också kunna ta ett helhetsansvar. Ett annat problem hon ser är att de som använder dessa appar inte är de som bor längst ifrån vårdcentraler eller är mest sjuka.

När kan det komma ett motsvarande alternativ från Region Västmanland?

– Jag tror att vi kan rulla igång under nästa år faktiskt. Det finns ett intresse hos många av våra vårdcentraler att gå utveckla de digitala kontakterna, säger Denise Norström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.