Foto: Sandra Fonnisson/SVT

Kulturliv för alla i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

”Ett kulturliv för alla” är en länssatsning där alla tio kommunerna deltar. Medborgardialoger visade vad invånarna vill fokusera på i respektive kommun.

I Arboga bibliotek finns till exempel en utställning som främst riktar sig till personer med demenssjukdom eftersom kommunen har fyra äldreboende med många demenssjuka som kan träna minnet genom konst.

 – På en av tavlorna sitter en man på en bänk och väntar på en station. Den är bra för att få äldre och dementa att prata om. För den väcker många minnen från när man pendlade till jobbet eller skulle åka till mormor, berättar Andreas Sölvebring, som är socialbibliotekarie i Arboga bibiotek.

Samfinansiering

Projektet är samfinansierat av region Västmanland, Kulturrådet och länets tio kommuner. Det löper över tre år med en budget på 1 miljon kronor per år. Syftet är att utveckla långsiktiga strukturer, stärka konstområdet och hitta nya samverkansformer inom länet.

– Vi ska nå ut till alla. Dels geografiskt i länet, men även tillgängliggöra konst för olika grupper samt att hitta nya målgrupper, säger Maria Lindgren, kulturutvecklare på region Västmanland.

Hela länet

Projektet startade 1 oktober, och ter sig olika beroende på ort. I Surahammar har workshop och utställning kring Finlands 100-års jubileum gjorts, i Sala är ljudkonst i centrum och i Skinnskatteberg är skogen i fokus.

Utställningen i Arboga heter Resan, ett öppet tema för att väcka minnen. Vilket inspirerade barn på Västergårdens förskola att skapa en egen utställning på samma tema.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.