Här är regionens plan för befarad corona-anstormning

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland förbereder nu för att kunna hantera fler personer i behov av medicinsk bedömning till följd av en ökad spridning av covid-19 i länet.

Planen är att förstärka på vårdcentralerna och jobba strukturerat med patienter som söker vård med symptom som stämmer överens eller liknar de man får av covid-19.

Snabb och effektiv vård

Syftet är att ge fler möjlighet till snabb vård samtidigt, och på så sätt minska smittspridning. Det kan i sin tur skydda riskgrupperna i samhället.

Coronaviruset i Västmanland

– För invånarna innebär den förstärkta jourverksamheten ingen förändring i hur man tar kontakt med vården. Om man har behov av vård eller rådgivning tar man fortsatt kontakt med sin vårdcentral dagtid och 1177 övrig tid, säger Mattias Damberg biträdande Hälso- och Sjukvårdsdirektör och områdeschef Nära Vård Region Västmanland.

Följ råden

Råden är de samma som gällt sedan länge: vid lättare förkylningssymptom som hosta, snuva och feber ska man stanna hemma. Om man däremot har hög feber och andningsbesvär ska man kontakata sin vårdcentral under dagtid och 1177 Vårdguiden på telefon under kvällar och helger.

Första IVA-fallet

Under onsdagen meddelade Region Västmanland att en västmanlänning för första gången blivit så sjuk av covid-19 att personen vårdas på intensiven.

Antal smittade i Västmanland fram till 25/3

Totalt antal smittade: 29

Samhällssmittade: 9

Vårdas i slutenvården: 7

Vårdas på IVA: 1

Avlidna: 0

Källa Region Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet