Rekordstor demonstration för klimatet väntas i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Sedan rörelsen Fridays for Future började demonstrera för klimatet på fredagar har rörelsen växt kraftigt. Över 2000 demonstrationer kommer att genomföras under dagen och en av de är i Västerås på Torggatan där människor samlas klockan tre.

– Från början var vi två, tre personer som stod utanför stadshuset men skaran har växt och vid den förra globala aktionen var vi nära 200 personer, säger Lisbeth Garde som är en av initiativtagarna till Fridays for future. 

Den förra globala aktionen arrangerades den 15 mars. Då medverkade över 1,6 miljoner människor från sju kontinenter.

Varför engagerar du dig för klimatet?

– När man får barnbarn känns år 2100, där alla klimatprognoser slutar, inte så långt borta. För mig är det självklart att försöka göra något konkret. För ju fler som förstår hur allvarlig situationen är, desto lättare blir det att genomföra impopulära åtgärder.

Under demonstartionen på Torggatan i Västerås, som börjar klockan 15, kommer talare att medverka, en kör kommer att uppträda och sedan är scenen och mikrofonen fri för demonstranterna som vill gå upp och säga eller framföra något.

SVT Nyheter Västmanland kommer att vara på plats och rapportera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.