För elfte året i rad får allt fler indraget studiestöd. Foto: TT

Rekordmånga skolkare blev utan bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler gymnasieelever får studiebidraget indraget på grund av skolk. Under det gångna året rök bidraget för cirka var tolfte elev, enligt siffror från CSN.

I Västmanland ökade andelen elever med indragen studiehjälp med drygt en procent jämfört med läsåret innan. Av totalt 9 148 elever i länet rök bidraget för 775 av dem läsåret 2017/2018, alltså 8,5%. Länet ligger därmed i linje med det ökande rikssnittet.

I hela landet miste 27 800 gymnasielever sina studiebidrag förra året eftersom de skolkat för mycket. Flest skolkare finns i Stockholm, där 11,2 procent av eleverna mist bidraget.

Enligt CSN är en bidragande orsak till ökningen är att andelen utländska elever ökat på senare år. Myndigheten menar att bristande kunskaper om vad som händer vid ogiltig frånvaro är en sak som spelar in.

SÅ MÅNGA GYMNASIEELEVER I VÄSTMANLAND FICK STUDIEBIDRAGEN INDRAGNA PÅ GRUND AV SKOLK 2017/2018

Arboga: 17 stycken

Fagersta: 73 stycken

Hallstahammar: 0 stycken

Kungsör: 16 stycken

Köping: 137 stycken

Sala: 44 stycken

Surahammar: 0 stycken

Västerås: 494 stycken

Källa: CSN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.