Rekordstor ökning av covid-19 i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har det skett en rekordstor ökning av covid-19 i Västmanland. Smittskyddsläkaren tror att det är början på en andra våg i länet.

– En sådan stor ökning som det har skett nu har vi inte haft sedan pandemins start, säger smittskyddsläkaren Jan Smedjegård.

De senaste tre dagarna har antalet fall ökat med över 200 fall. Smittan har dessutom tagit sig in på ett antal äldreboenden runt om i länet.

Coronaviruset i Västmanland

– Vi måste hålla oss till rekommendationerna. Även om vi bara har lätta symptom så måste vi stanna hemma från vårt arbete och inte träffa folk. Annars riskerar vi att smitta dem som är skörast, säger Jan Smedjegård.

I nuläget är det tio personer som vårdas för covid-19 på sjukhuset, ingen av dem behöver intensivvård.

– Erfarenheten visar dock att patientantalet på sjukhuset inte ökar förrän några veckor efter en ökning av smittspridningen, säger Jan Smedjegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet