Curt-Åke Larsson, rektor på Hökåsenskolan i Västerås, säger att utbrott av magsjuka av den här omfattningen är ovanligt. Foto: SVT

Magsjukeutbrott på skola i Västerås – 145 elever sjukanmälda

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har flera elever på Hökåsenskolan i Västerås insjuknat med kräkningar och diarréer. På fredagen var 145 elever sjukanmälda och än så länge vet man inte vad som orsakat det kraftiga utbrottet av magsjuka.

De första eleverna insjuknade i tisdags kväll och på onsdagen var 28 elever i förskoleklassen hemma, sjuka med både kräkningar och diarréer. Igår rapporterade VLT att antalet sjuka elever stigit till 37 stycken och under fredagen var 145 elever sjukanmälda.

– Men det är inte alla som har insjuknat, några är hemma för att de har syskon som är sjuka och några är hemma i förebyggande syfte. Vi har sagt att det är helt ok att göra så, det blir ingen ogiltig frånvaro. Vi har ändå 250 barn här idag, men 40 procent är alltså sjukanmälda så det är tomt i en del klassrum, säger Curt-Åke Larsson, rektor.

Både kommunens miljöinspektörer och regionens smittskydd kopplades snabbt in. 

– Några föräldrar har velat att vi skulle stänga skolan helt, men vi pratade med smittskyddet som inte ansåg att det var nödvändigt, säger Curt-Åke Larsson.

Elever ska lämna prover

Under fredagen kommer några elever att uppsöka sina vårdcentraler för provtagning. Det har även gjorts provtagning på måndagens, tisdagens och onsdagens skolmaten.

– Det är köket på Tillbergaskolan som lagar vår mat och ingen har insjuknat där. Just nu pekar inget på att det har med maten eller livsmedel att göra, utan att det beror på ett virus. Men det kan vi ännu inte säga med säkerhet, provtagningarna får visa om det rör sig om och då kan det ju handla om vinterkräksjukan. Det är väl det vi just nu tror att det är, säger Curt-Åke Larsson.

Hur ovanligt är det här?

– Jag har varit rektor sedan 1990 och att det slår så här mot en hel skola på så kort tid, det är nog första gången under alla mina år. Det är inte vanligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.